085 833 6669 - Ook op Whatsapp! info@deadministratieonline.nl

Een vraag waar elk groeiend bedrijf uiteindelijk mee te maken gaat krijgen is het aannemen van personeel. De volgende vraag is of je deze mensen via bijvoorbeeld een payroll constructie of in loondienst moet nemen, beide constructies hebben voor- en nadelen.

In deze blog gaan we het hebben over de payroll constructie, andere opties als uitzendkrachten of ZZP’ers laten we er even buiten.

Als ondernemer is het fijn het risico zo veel mogelijk te beperken. Een payroll constructie kan dan ook zeker interessant zijn. Dit wordt mede bepaald door de juridische vorm van je bedrijf, is dit een eenmanszaak (VOF) of een BV? Als ondernemer met een BV loop je over het algemeen minder risico, met een eenmanszaak of VOF ben je namelijk direct persoonlijk aansprakelijk. In het geval je een werknemer aanneemt door middel van een payroll constructie is deze werknemer juridisch gezien in dienst bij het payroll bedrijf. De grootste risico’s liggen dan ook bij het payroll bedrijf. Gaat dit bedrijf echter failliet dan komen alle niet betaalde belastingen alsnog op je bordje.

Voor een werknemer maakt het, qua rechtspositie, weinig uit of je rechtstreeks in dienst bent bij een bedrijf of dat dit via een payroll constructie loopt. Het payroll bedrijf valt normaal gesproken onder de CAO voor het uitzendwezen. Indien je direct in dienst bent bij een bedrijf is dit uiteraard afhankelijk van de branche waar dit bedrijf actief in is.

Payroll constructie

Kosten zijn naast risico’s een belangrijke factor, hier kunnen namelijke grote verschillen ontstaan. Een payroll bedrijf dient uiteraard ook winst te maken en je betaald daarom gemiddeld tussen de 15% en 20% opslag voor werknemers die via een dergelijk bedrijf binnen komen. Het grote verschil ontstaat echter bij mogelijke ziektekosten, omdat de werknemer in dienst is bij het payroll bedrijf zijn die verantwoordelijk voor die kosten.
Zolang het om een enkele, minder betaalde, werknemer gaat valt de opslag nog wel mee. Gaat het echter om meerdere goed betaalde krachten kunnen de kosten snel oplopen.

Het payroll bedrijf verzorgt meestal ook de gehele salarisadministratie, dit kan echter vaak goedkoper bij een administratiekantoor. Waaronder bij ons uiteraard.

Een derde ding om rekening mee te houden is de relatie tussen werknemer en werkgever. Indien iemand in dienst is via een payroll bedrijf voelt dit voor diegene waarschijnlijk toch anders. En de werkgever kan zich daarnaast afvragen waar de uiteindelijke loyaliteit van deze persoon echt ligt.

Het laatste aspect waar we naar kijken is flexibiliteit. In de payroll constructie werk je namelijk met tijdelijke contracten. Je kunt als werkgever dus meerdere tijdelijke contracten aanbieden wat je flexibiliteit ten goede komt. De werknemer kan dit echter ook als een signaal van weinig vertrouwen opvatten.

Ben je als ondernemer van plan om te gaan beginnen met personeel? Wij gaan graag in gesprek om alle voor- en nadelen van verschillende constructies te bespreken. Ga voor zo’n belangrijke beslissing dan ook niet over 1 nacht ijs. Payroll bedrijven laten het wellicht allemaal heel eenvoudig lijken, dat wil echter niet altijd zeggen dat het ook de beste optie is voor jou en je bedrijf.

 

Lees hier onze andere blogs: Blog overzicht

Direct naar de homepagina: De Administratie Online Home