Welke informatie heb je nodig om je bedrijf te kunnen sturen?
Het lijkt een nauwelijks te beantwoorden vraag, veel ondernemers doen het praktisch zonder enige externe informatie. Anderen hebben genoeg aan het banksaldo en de hoogte van de debiteuren en crediteuren, zij staan immers iedere dag midden in de operatie. Wil je echter meer dan alleen die ene opdracht voltooien dan ontstaat er vaak een behoefte aan een wat uitgebreidere informatievoorziening. Wil je precies weten hoe je draait dan komt er al snel een verlangen naar wat meer (administratieve) gegevens en laat dat nu net iets zijn waar veel ondernemers minder goed mee overweg kunnen.
Het vaktechnische, operationele proces beheerst de ondernemer wel, de aanvullende benodigde informatie is vaak van financiële aard. Dit is natuurlijk één van de grootste redenen waarom er zoveel accountants en administratiekantoren zijn. Buiten de informatie die je als ondernemer nodig hebt wil ook de overheid veel extra informatie van je hebben. Zij maken het dan ook maar zo ingewikkeld dat je die externe partijen wel nodig hebt.
Het gaat me nu echter om die informatie die de ondernemer nodig heeft om vooruit te kunnen met de onderneming. Hoe sta je er nu voor en wat zal er in de toekomst gaan gebeuren als je op dezelfde manier voortgaat. Als veranderingen gewenst zijn, hoe zullen die dan naar verwachting uitpakken? Dit zijn toch twee ‘normale’ vragen als je over de toekomst nadenkt. Of je nu een grotere ondernemer bent of vanuit een eenmanszaak werkt, als je de toekomst een heel klein beetje beter kan voorzien ben je al een heel eind op weg.
Met die wetenschap blijft het toch vreemd dat nog steeds zoveel ‘adviseurs’ werken met sterk verouderde gegevens. Veel ondernemers krijgen eens per jaar een jaarrekening, vaak vele maanden na het verstrijken van het jaar en moeten het daar mee doen. Ook zijn er die dit denken op te lossen door wel per kwartaal alles bij te werken, in deze moderne snel veranderende wereld blijf je dan in het verleden hangen. Daar kun je natuurlijk weinig mee! Toch blijft de accountancymarkt dit model stevig omarmen, er zijn zeker wel modern werkende adviseurs, de meesten blijven echter de traditionele manier van werken verkopen. Deels uit onkunde, deels uit tegenzin om te veranderen en vooral veel uit angst voor de daarmee gepaard gaande automatisering. In deze automatisering liggen echter wel de mogelijkheden om het hele bedrijfsproces van dichtbij te kunnen volgen. Met deze recente gegevens zijn scenario’s en prognoses ineens een stuk beter te onderbouwen en kunnen we iets meer zekerheid ontlenen aan deze verwachtingen.
Wil je als ondernemer dan ook ontwikkelen met je bedrijf vertrouw dan niet alleen op de ‘praatjes’ van je adviseur, of die lange vertrouwensband maar zoek een partij die ervoor zorgt dat je met de informatie altijd up to date bent. ‘Meten is weten’ is een oude wijsheid en dat geldt zeker ook voor de benodigde bedrijfsinformatie. Dan alleen niet de informatie uit een (ver) verleden maar de informatie over hoe het er NU aan toe gaat.
Hans Larooi
Mail mij direct via: hans@deadministratieonline.nl